Dichters in de Tuin (06-07-2014)

Zondag 6 juli jl. was het één groot feest in onze tuin. Maar liefst 12 dichters droegen voor uit eigen werk. Er was een doorlopend programma opgesteld waarbij bezoekers de mogelijkheid hadden om alle dichters één of  meerdere keren te beluisteren. De dichters waren Jeu Consten, Jos van Daanen, Hava Güveli, Marijke Hanegraaf, Jan Hardeveld, Rinske Kegel, Heide Koren, Saskia van Leendert, Frank Norbert Rieter, Hans Rothuizen, Liesbeth Ulijn en Victor Vroomkoning. Onderaan deze pagina is er per dichter een korte toelichting te lezen. De inspirator en organisator achter deze middag was Jan Hardeveld, hij nam zelf ook deel als dichter.

Door te werken met 4 locaties in de tuin was het mogelijk om meerdere dichters te beluisteren in verschillende sferen van de tuin. Het was een erg prettige sfeer en iedereen luisterde aandachtig. De combinatie van de vogels, de wind, de ruisende bladeren en de voordrachten straalde een schilderachtige rust uit. Iedere dichter werd kort en bondig aangekondigd door bestuursleden van De Nieuwe Gang. En in de pauze was een bijpassend muzikaal optreden van ensemble Klankrijk. Ondanks de enkele regenbuien bleef men aandachtig luisteren naar de muziek die samenging met de omgeving, het klooster en de tuin. Op dit ritme gingen de dichters hierna weer verder.

Naast het luisteren van de dichters en de muziek was er ruimte voor een goed gesprek en een hapje en een drankje. Het was een bijzonder gezellig dag en zeker voor herhaling vatbaar.

Korte toelichting per dichter:

Klik op de naam voor meer informatie.

[sstoggles]

[sstoggle title=”JEU CONSTEN”]

Jeu Consten heeft sociale pedagogiek en andragogiek gestudeerd en is horecaondernemer in Nijmegen geweest. Tegenwoordig is hij voornamelijk werkzaam als communicatie en presentatie trainer. Een aantal publicaties van Jeu Consten zijn; Ik kwam, sprak en overwon, Plankenkoorts de baas en ’t Is ook altijd wat!.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”JOS VAN DAANEN”]

Jos van Daanen studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap aan de Radboud Universiteit. Hij heeft in de jaren tachtig veel gepubliceerd en is sinds november 2009 fulltime schrijver. In de afgelopen drie jaar publiceerde Jos van Daanen een honderdtal gedichten.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”HAVA GÜVELI”]

Hava Güveli maakt gedichten en geeft haar gedachten ook vorm in tekeningen. Momenteel werkt ze aan haar debuutbundel. Meerdere gedichten waren al geregeld te horen op verschillende poëziepodia. Haar poëzie is veelal beeldend en melodieus.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”MARIJKE HANEGRAAF”]

Van Marijke Hanegraaf zijn tot nu toe drie dichtbundels verschenen, namelijk Veerstraat (2001), Proefsteen (2006) en Restruimte (2010), alle drie bij uitgeverij De Arbeiderspers. Marijke is op dit moment de stadsdichter van Nijmegen.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”JAN HARDEVELD”]

Jan Hardeveld schrijft veelal verhalende gedichten, in verschillende droefheidsklassen. Hij trad samen met de Nijmeegse componist en pianist Nico Huijbregts op bij de openingsavond van de Beuningse Kunstroute 2013. Tevens is hij de initiatiefnemer van een werkgroep van Nijmeegse dichters, die in het voorjaar van 2014 van start is gegaan.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”RINSKE KEGEL”]

Rinske Kegel is schrijfster en illustratrice. Ze won de derde prijs van de Oostende Poëzieprijs 2013/2014 en komt in oktober 2014 met zes gedichten in Vlaams literair tijdschrift Het Liegend Konijn. De letterlijkheid van taal fascineert haar net als clichés en sprookjes haar het leven dragelijk maken. Momenteel werkt ze aan een manuscript voor een poëziebundel.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”HEIDI KOREN”]

Heidi Koren zit tot over haar oren in de letters. Zij werkt bij Boekhandel Roelants, is student aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, ze schrijft gedichten en verhalen, geeft poëzieworkshops, en als ze tijd over heeft leest ze een goed boek.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”SASKIA VAN LEENDERT”]

Saskia van Leendert is dichteres en heeft de afgelopen jaren haar gedichten op diverse podia ten gehore gebracht. Zo trad ze op tijdens festivals, in boekhandels, in het theater en op radio 1. Ook was ze enkele jaren zeer actief op de poetry slam podia en in 2010 stond ze in de finale van de NK Poetry slam.  In mei 2014 verscheen de Mindfulness poëzie bloemlezing ‘Mag ik je aandacht?’.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”FRANK NORBERT RIETER”]

Frank Norbert Rieter debuteerde in 1992 in het Nijmeegse literaire tijdschrift De Ruigte en hij schrijft sindsdien onder andere romans en theaterteksten. Door zijn ervaring als theatermaker is de poëzie die hij schrijft om  voor te dragen wezenlijk anders dan zijn poëzie die hij schrijft om te lezen. De leespoëzie is doorwrocht en gelaagd. Zijn optredens zijn eerder ritmisch en expressief van aard.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”HANS ROTHUIZEN”]

Hans Rothuizen begon pas op zijn 50e met het publiceren van gedichten. Naast publicaties in diverse tijdschriften verscheen van hem één bundle Ongeprijsde uren. Vorig jaar won hij de Poëzieprijs Plasmolen met het sonnet De pont bij Middelaar.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”LIESBETH ULIJN”]

Liesbeth Ulijn schrijft intieme gedichten. Ze verwoordt hoe in het dagelijkse leven de grote thema’s  huizen waar we allemaal mee bezig zijn: betekenis geven aan het leven, sterven, familie, liefde, conflicten, vriendschap, werk, kunst en het genieten in de natuur. Er verschenen van haar twee bundels. In 2007 ‘De windhapper’, bij Kontrast Oosterbeek en in 2012 ‘Onder de boom die er voor is’, bij Roelants Nijmegen.

[/sstoggle]

[sstoggle title=”VICTOR VROOMKONING”]

Victor Vroomkoning studeerde Nederlands en filosofie te Nijmegen. Voor zijn gedichten ontving hij diverse onderscheidingen o.a. de Pablo Nerudaprijs (1983), de Publieksprijs Beste Poëziebundel (2005) voor zijn bundel Stapelen en de Karel de Groteprijs (2006),oeuvreprijs van de gemeente Nijmegen. Onlangs verscheen zijn nieuwe bundel Paren waarmee hij aansluit bij een eerdere erotische bundel, Lippendienst (1997).

[/sstoggle]

[/sstoggles]