Diane Dyckhoff

Diane Dyckhoff - De Nieuwe Gang
Diane Dyckhoff, Lichten in het Landschap, 2007

In de laatste fase van haar leven werkte kunstenares Diane Dyckhoff (1945-2007) in Portugal aan een project dat uiteindelijk “Lichten in het landschap” zou heten. Zij maakte een 15-tal tekeningen gebaseerd op het intrigerende landschap van de Alentejo, waarbij takjes van de Esteva-struik, evenals de fabelachtige sterrenhemels een essentiële rol gingen spelen in het uitbeelden van haar fantasie. De grillige vormen van de takjes werden uitgangspunt van figuurtjes die als het ware tot leven komen en een verhaal vertellen. De sterrenhemels inspireerden de kunstenares tot een verrassende ingreep in de tekeningen. De toepassing van deze gemengde technieken resulteert in een magische wereld die de toeschouwer uitdaagt tot eigen fantasie.
Geïnspireerd door deze beelden schreef componist Maurice van Loon een electronische compositie, die hij ‘Takjes’ noemde en die deel ging uitmaken van de expositie. Deze meditatieve muziek is constant hoorbaar aanwezig tijdens de expositie. Ter gelegenheid van de opening zal vocale muziek van Maurice van Loon ten gehore worden gebracht.
Vanuit dit boeiende werk ontstond een fotoserie, waarin Diane in samenwerking met haar fotograaf Edward Aghina een dozijn tekeningen digitaal bewerkte tot unieke beelden, die een ander verhaal vertellen: “De komst van het bloedkoralen hemelmannetje”. Die fotoserie was aanleiding voor filosofe Ria van den Brandt om deze beelden met tekst te illustreren en een fascinerend sprookje te schrijven, dat binnenkort uitgegeven wordt.
Tijdens de expositie zal ook een interview van Diane op DVD te bekijken zijn, waarin zij een kijkje geeft in haar gedachtenwereld en haar atelier in Overasselt (duur 20 minuten).