Jan Hein van Rooij

Jan Hein van Rooy - Serrania de Ronda - De Nieuwe Gang
Jan Hein van Rooy, Serrania de ronda, 2000, 65 x 85 cm

Over het algemeen is mijn werk landschappelijk van karakter.In de voor mij aantrekkelijke landschappen blijf ik of trek ik rond om zoveel mogelijk ter plaatse te kunnen werken. De laatste jaren is dat vooral Spanje. Daar werk ik met pigmentrijke, kleurige aardes. Grafisch werk wordt voorbereid en later in eigen beheer gedrukt.

Zijn werk komt uit ‘de Spaanse Collectie’, zoveel mogelijk op locatie gemaakt tijdens jaarlijkse reizen door het Iberisch schiereiland. Het afgelopen jaar was hij in Galicia en León het noord-westelijk deel van Spanje. De kleur voor zijn schilderijen vindt hij ter plaatse. Pigmentrijke aarde die fijngemalen en gezeefd met water en caseïnebinder gebruiksklaar gemaakt wordt.
Ook de droge naalden worden in zijn favoriete landschappen gemaakt. Voor de met een stevige naald ingekraste tekeningen worden lichtgewicht aluminium platen gebruikt, die hij later in zijn atelier afdrukt. Daar voegt hij soms wat kleur van de meegebrachte aarde toe. Zijn afdrukken worden daardoor unica en wanneer het bij zwart-wit blijft beperkt hij de oplage tot 3.