Merel Holleboom

Merel Holleboom - De Nieuwe Gang
Merel Holleboom, Installatie, 2009

“Hoe vast is een feit ? en hoe zeker de weg naar verder?”

– De trap van de wankele feiten –

Ik maak poëtische machines, misschien wel een soort speelgoed voor de grote mens.Het werk nodigt je uit mee deel te nemen aan een beweging of de beleving ervan.Mijn beeldtaal  is ontstaan door de fascinatie voor mechanieken, constructies.

Als kind keek ik graag mee, als mijn vader lag te sleutelen aan de wagen in de hoop het ding te kunnen doorgronden. De oorsprong van mijn beelden  bevindt zich in iets alledaags, zoals  een druppel water op je huid, een simpel woord als “lucht” of een nieuw stuk technologie waar ik het nut niet van inzie.

Mijn werk kan aandoenlijk overkomen maar is ook verre van lichtvoetig. Het kunnen bewegen van de beelden is belangrijk, beweging omdat alles beweegt. Zelfs als we stilstaan vliegen we toch nog door het heelal. Vooral de niet zichtbare beweging boeit mij, dat wat ons beweegt bepaalde dingen wel of niet te doen. De eenvoud van een ‘ja’ of ‘nee’ in strijd met de complexe gedachten erachter. Ik leg mezelf ook maar moeilijk neer bij het idee dat de dingen zijn zoals ze zijn.

Merel Holleboom