Bladgoudjongens deel II – Bart Drost

In een hoek bij de ingang van het atelier van beeldend kunstenaar Bart Drost in de voormalige Melkfabriek Maas & Waal aan de Graafseweg 183a te Nijmegen ontsproten rond 1997 spontaan een drietal acacia’s. De bomen groeiden dat het een lieve lust was, met als gevolg dat twintig jaar later de het riool verstopt raakte door boomwortels en het dichte bladerdak ieder straaltje zonlicht weghield van het terras van de buren. Er zat niets anders op dan de bomen te vellen. Dat gebeurde op maandag 11 september 2017, muzikaal begeleid vanaf het dak van de melkfabriek.

Voordat de bomen geveld werden heeft Bart een groot aantal kleurenfoto’s genomen van het gebladerte van de bomen. Deze foto’s maakten deel uit van het project Sen Lin Mu dat hij in september 2017 samen met collega kunstenaar Zhixing Jia ontwikkelde voor en presenteerde in MAAS ruimte voor Kunst. Een ode aan de drie gevelde bomen.

Begin 2021 besloot Drost de foto’s na te tekenen, met potlood op Nepalees papier. Maandenlang. Iedere dinsdagochtend. Steevast van 10.30 tot 11.30 uur. Deze tekeningen zijn te zien.

Aan deze presentatie in De Nieuwe Gang zijn ‚oude‘ werken toegevoegd, waaronder ook de serie fotowerken ,In het bos gevonden‘ die hij in 1991 bij de tentoonstelling ‘Birds and Flowers’ bij Artis in Den Bosch liet zien, die hij voor deze tentoonstelling ingrijpend heeft bewerkt.

Bladgoudjongens deel II, 13 maart t/m 24 april

13 maart 15 u Opening door Hans Driessen, wethouder gemeente Beuningen

3 april 15 u Artist Talk; Gesprek met kunstenaar en publiek

24 april Finissage; Gastspreker Jam van der Aa, kunstenaar, onderzoeker.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. POPOP in Nijmegen. De delen Bladgoudjongens I en III zijn daar te zien 20 maart t/m 17 april. Meer info op www.popop.art

www.bartdrost.nl www.jamvanderaa.nl