Gezamenlijk Kloosterbewonersproject 140 x 176

Zondag 4 maart opent 140 x 176, een gezamenlijk project van de bewoners van het Klooster waar ook De Nieuwe Gang deel van is.  Stichting Klooster, De Nieuwe Gang en de bewoners verheugen zich om met dit gezamenlijk gedragen project kunstenaars en performers uit eigen gelederen te kunnen presenteren.

Met 140 x 176 bundelen de bewoners hun energie. Henk Hage, al zesendertig jaar bewoner van het Klooster, merkte in de aanloop van het project op dat hij in die zesendertig jaar nog niet eerder zo’n prikkelende collegialiteit heeft meegemaakt. Bewoners komen en gaan. De huidige kunstenaars- bewoners willen nu graag laten zien wie zij zijn, en meer ook nog laten zien, horen en ervaren wat zij doen. Een mooie kans voor kunstliefhebbers en ook aan inwoners van Beuningen en wijde omtrek om te komen ervaren dat het klooster meer is dan een gebouw. Het gezamenlijke project geeft de bewoners een gezicht en laat zien welke unieke waarde het Klooster als woon- en werkplek voor kunstenaars al meer dan 35 jaar heeft.

Bijzonder aan de tentoonstelling is de aanleiding ervan: het materiaal komt uit de nalatenschap van de Nijmeegse kunstenaar Willem Muijs, die in september overleed. Met de spanramen van 140 x 176 die Willem naliet, of de maten ervan, zijn de kunstenaars aan de slag gegaan. De tentoonstelling laat werk zien op het imposante formaat 140 x 176 cm èn op het intieme formaat 140 x 176 mm.

Henk Hage maakte nieuwe schilderijen met de resten en randen van de doeken van Willem Muijs. José Seelings kleine schilderingen, beelden van het veranderende landschap uit haar jeugd, worden letterlijk en figuurlijk in een groter kader geplaatst. De van origine Bulgaars-Oostenrijks-Amerikaanse en al jaren in Nederland wonende schilder Nadine Zanow verwerkt haar dolende bestaan tot een groot collageachtig beeld. Marloes Meijburg kende het werk van Muijs niet, maar haar landschappelijke schilderijen hebben gaandeweg meer van doen met zijn werk dan zij kon vermoeden. Beeldhouwer Casper ter Heerdt voegt aan de maten van het doek een dimensie toe en schept daarmee een nieuwe speelruimte. Al deze 5 deelnemende kunstenaars behoren tot de 99 + 1 kunstenaars die opgenomen zijn in het boek 99 + 1, Vrije kunst in Nijmegen, dat, na een succesvolle crowdfunding, dit voorjaar verschijnen zal. Het boek zal begin juni met een tentoonstelling in Museum het Valkhof in Nijmegen gepresenteerd worden.

Marike Jager, singer-songwriter, zingt op de opening. Noor Roelofs, dichtte op 140 x 176 en zal op Tweede Paasdag 2 april samen met Mike Roelofs, muzikant, 140 x 176 laten klinken!

140 x 176

4 maart t/m 8 april 2018, geopend op zaterdag en zondag 13 – 17 u.
Tweede Paasdag, 2 april, ook geopend!

Opening 4 maart 15.00 uur, met een flits-intro van alle deelnemende beeldend kunstenaars en live muziek van singer-songwriter Marike Jager.

Extra open op Tweede Paasdag 2 april met om 15.00 een optreden Noor Roelofs en Mike Roelofs.